Γιάννης Κάλφας. Mεταβολική προσαρμοστικότητα

Ένα από τα προβλήματα σε ακραίες διατροφές όπως πολύ χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλών λιπαρών είναι ότι όταν σταματήσεις…αρχίζουν τα προβλήματα.

Πχ εάν καταναλώνεις πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να αισθανθείς τα επίπεδα ενέργειας σου να είναι πολύ χαμηλά. Από την άλλη, αν δεν τρως υδατάνθρακες και αποφασίσεις μόνο να μυρίσεις λίγο γλυκό να καταλήξεις να κατεβάσεις όλο το ντουλάπι από ότι υδατάνθρακα έχεις.

Ιδανικά το σώμα σου δεν θα αντιδράσει έτσι αν έχεις σωστά επίπεδα «μεταβολικής προσαρμογής».

Μην ανησυχείς αν ο όρος είναι καινούργιος για σένα. Λίγοι τον έχουν ακούσει και ο Γιάννης Κάλφας είναι εδώ για να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι και πως μπορούμε να την βελτιώσουμε ώστε το σώμα μας να μπορεί να εναλλάσσει αποτελεσματικά ανάμεσα σε «καύσιμα» έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις επιβαλλόμενες ενεργειακές ανάγκες.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τον Γιάννη είναι διατροφολόγος διαιτολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική διατροφή στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. 
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, έχει υπάρξει συντονιστικό μέλος της εθνικής επιτροπής για την παιδική παχυσαρκία.
Είναι φίλος, συνάδελφος καθηγητής διατροφής στην σχολή που διδάσκω και με έχει συμβουλέψει και διδάξει περί διατροφής αμέτρητες φορές ανά τα χρόνια. 

Μπορείς να ακούσεις το επεισόδιο εδώ:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *