Πελάτες

Πελάτες

Θα ξεκινήσω όλα αυτά που θέλω να πω με μια φράση του Βασιλιά Κρέοντα από τη τραγωδία του Οιδίπποδα που είχε πει: “Γιατί όλα είναι ωραία στην ώρα τους.” Γιατί και αυτό το testimonial που διαβαζείς τώρα, ήταν να γραφτεί εδώ και καιρό αλλά χρειάστηκε χρόνο να ωριμάσει, να σμιλευτεί σωστά, για να είναι έτσι ολοκληρώμενο και έτοιμο προς δημοσίευση. Δεν θα σε κουράσω. Θα προσπαθήσω τουλαχιστον.. 

Μπαίνω στο ψητό. Η συνεργασία με το Νικ ξεκίνησε από διαστημικές συστάσεις, αλλά λόγω και εγώ του ότι είμαι διαστημικά τελειομανής, δεν κρύβω ότι είχα τις επιφυλάξεις μου σε ενδεχόμενη συνεργασία. Ο λόγος προφανής. Από μόνο του όλο αυτό φάνταζε τόσο περίπλοκο και ταυτόχρονα τόσο άγνωστο, που το τελευταίο που μπορείς να κάνεις, είναι να αξιολογήσεις κάποιον από τις αρχές, αν όλα αυτά που έχεις ακούσει και φημολογούνται γι’αυτόν, είναι αληθινά. Και τώρα ξεκίνα να διαβάζεις προσεχτικά. Σε ένα πράγμα στηρίζονται κατ’ εμέ οι ανθρώπινες σχέσεις. Στην ενέργεια. Και η καλή σχέση, στη θετική ενέργεια. Σε μια χώρα που θα έπρεπε να σφίζουν όλοι από θετική ενέργεια, μόνο και μόνο από τον ήλιο που μας βαράει καθημερινά στο κεφάλι, κάποιοι φρόντισαν και φροντίζουν ακόμα να την αποβάλλουν με κάθε είδους τέχνασμα και τακτική. Και έχουν μείνει κάποιοι άνθρωποι, να εξισορροπήσουν το σκοτάδι αυτό, με το να δίνουν συνέχεια φως. Καλά κατάλαβες οτί εδώ αναφέρομαι στο Νικ. Και μη το θεωρήσεις δεδομένο το φως, όπως έκανες και στην Ελλάδα, γιατί όταν κάτι σου γίνεται πολύ δεδομένο, μετά το χάνεις. Όπως χάθηκαν και πολλά άλλα πράγματα σε αυτή τη χώρα, που ήταν εναρμονίσμενα με το φως, αλλά δεν θα επεκταθώ άλλο εδώ. Οπότε και έναν άνθρωπο που του έχει μείνει ακόμα φως μέσα του, μη τον θεωρήσεις δεδομένο και δεν του δώσεις σημασία, είναι είδος υπό εξαφάνιση.

 Και κάπου εδώ έρχεται η στιγμή που στέκεται απέναντι σου αυτός ο άνθρωπος και σε διαβάζει. Ολόκληρο. Σορρυ, αλλά σε διαβάζει και μέσα. Μέσα - έξω. Όλο σου το σωματότυπο και κάθε ίντσα του σώματός σου εξωτερικά, και εσωτερικά, όλο αυτό που κουβαλάς μέσα σου αν αξίζει να ρίξει το φως του. Ναι, καλά διάβασες, αν αξίζει. Οι αξίες του μαθητή πρέπει να είναι εναρμονισμένες με αυτές του καθηγητή και αντίστροφα. O Νικ είναι και life-coatch. Εάν τα κίνητρα σου για να φτιάξεις το σώμα σου δεν ταιριάζουν με τις υψηλές αρχές και αξίες του, σόρρυ, αλλά δεν το δικαιούσαι. Και αυτό που λέω, για να μη παρεξηγούμαστε, δεν έχει να κάνει με κάποια ματαιοδοξία-εγωισμό-καπρίτσιο του Νικ. Έχει να κάνει ακριβώς με τη βαθύτερη έννοια της γυμναστικής, την οποία επίσης μερίμνισαν οργανωμένα κιόλας θα έλεγα, να την εξαφανίσουν από αυτή τη χώρα. Από τη χώρα, στην οποία γεννήθηκαν όλες οι αρχές και οι αξίες του αθλητισμού. Εάν δηλαδή τολμήσεις να αναφέρεις ως κίνητρο τη Μύκονο ή τη γειτόνισσά σου απέναντι, πραγματικά μείνε σπίτι σου. Ή ακόμα χειρότερα θα έλεγα και όχι καλυτερα, κούμπωσε ό,τι βρεις από αυτά που διαφημίζουν τακτικά, για να γίνεις άλλο ένα copy-paste άτομο στη κοινωνία. Γιατί και εσύ πλέον όπως έχεις δει φαντάζομαι, είναι πλέον ελάχιστοι αυτοί που έχουν αληθινά χτισμένο και σωστά σμιλεμένο σώμα. 

Και πάμε στο αγαπημένο μου part, και δικό σου πίστεψέ με. Η ώρα της γυμναστικής. Εάν υπήρχε μηχάνημα να μπορέσει να προσομοιάσει αυτό που κάνει ο Νικ, την ώρα που έχεις τη τιμή να γυμνάζεσαι μπροστά του, θα υπήρχε μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας και θα έβγαινε σε περίπου 100+ χρόνια από τώρα. Και μιας και αναφέρθηκα σε ταινία θα σε πάω πιο κοντά χρονικά, στο Hollywood, για να σου δώσω λίγο να καταλάβεις τι συμβαίνει εκείνη τη χρονική στιγμή (t) που είναι δίπλα σου ο Νικ και σε αναλύει. Σε πάω κατευθείαν στο Matrix. Και στη τελευταία σκηνή της πρώτης ταινίας, όπου ο Νιο μπαίνει μεσά στο σώμα του Σμιθ και τον κάνει κομμάτια. Ακριβώς αυτό. Η μαγική στιγμή, κατά την οποία έχεις τη τιμή επαναλαμβάνω, να γυμνάζεσαι μπροστά του και εκείνος να έχει μπει μέσα σου σα το Νίο, αναλύοντας τη κάθε ίντσα του σώματός σου, όχι μόνο στο αν εκτελείται σωστά η άσκηση, αλλά και τη παραμικρή αντίδραση του σώματός σου σε αυτή. Με όλες τις παραμέτρους να τρέχουν σε διαστημική ταχύτητα εκείνη τη στιγμή στον υπεργιγάντιο επεξεργαστή στο κεφάλι του, και κοιτώντας σε παράλληλα στα μάτια, με ένα εξίσου μαγικό τρόπο, να κάνει ταυτόχρονη ανάλυση του αποθεματικού σου σε γλυκογόνο, αλλά και να δει τι απόθεματα σε αερόβιο σου έμειναν. Και εσύ τώρα που διαβάζεις, ρωτάς: Ρε φίλε, μας δουλεύεις; Σωστή η ερώτησή σου και θα τη κάνεις! Εννοείται, όπως την έκανα και εγώ! Αλλά σε αυτόν, όχι σε μένα. 

Επίσης, πώς γίνεται ακόμα και το ελάχιστο “κλέψιμο¨που θα κάνεις σε μια άσκηση, κατευθείαν ο επεξεργαστής του να χτυπάει error και να σε διορθώνει κατευθείαν; Επόμενο που θα κάνεις: θα τον τσιμπήσεις όπως έκανα και εγώ, για να βεβαιωθεις ότι δεν είναι κάποιου είδους εξελιγμένο ρομποτ. Για να πιστέψεις ότι είναι αλήθεια όλο αυτό που ζεις.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για το Νικ και τι δουλειά του. Για όλο αυτό το πάθος του και τις γνώσεις του για οτίδηποτε έχει να κάνει με το ανθρώπινο σώμα και το πώς αυτό σμιλεύεται. Για μένα είναι ίσως ο καλύτερος γλύπτης αγαλμάτων αυτή τη στιγμή. Ναι γλύπτης, γιατί για να είσαι ο καλύτερος σε κάτι, πρέπει αυτό που κάνεις, πρώτον να το αγαπάς και δεύτερον να το έχεις αναγάγει σε τέχνη. Και ο Νίκος Βαρδαβάς τα έχει καταφέρει και τα δύο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης κατάφερε να εξισορροπήσει μέσα μου όλη αυτή τη κακή ενέργεια που κατά καιρούς με φόρτωσε αυτή εδώ η χώρα και οι άνθρωποί της. Και έχω σταματήσει να ανησυχώ. Γιατί στο τέλος, όπως και στις ταινίες, το καλο θα κερδίσει. Νικ σε ευχαριστώ που υπάρχεις στη ζωή μου.

Πάνος Κούσουλας - Head of Sales
Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν για μένα τον Νίκο... 

Γνώση... 
Μόλις γνωρίσεις τον Νίκο αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι μιλάς με έναν άνθρωπο που διαθέτει γνώση και εξειδίκευση στο fitness. Γνωρίζοντας το αυτό, νιώθεις σιγουριά και ασφάλεια με αποτέλεσμα απλά να αφήνεσαι καθώς ξέρει τον τρόπο να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως πόσο όμορφο είναι να κάνεις μάθημα με κάποιον που έχει και θέλει να μοιραστεί μαζί σου γνώση, γνώμη και απόψεις για χιλιάδες άλλα θέματα? Να συνομιλείς και να έχεις πάντα κάτι να μάθεις... Αν αγαπάς τη γνώση ξέρεις πόσο ανεκτίμητο αλλά και πόσο σπάνιο είναι να βρεις τέτοιες προσωπικότητες! 

Εξέλιξη...
Η γνώση όμως ποτέ δεν τελειώνει. Πάντα υπάρχουν και άλλα πράγματα να μάθεις ειδικά σε μια εποχή που όλα εξελίσσονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς και ειδικά σε έναν τομέα όπως το Fitness. 

Με τον Νίκο, βλέπεις έναν άνθρωπο που δεν σταματά να μαθαίνει. Έχει άπλετη γνώση και παρόλα αυτά αναζητά να μάθει ακόμα περισσότερα, δεν επαναπαύεται. Εκτός από το θαυμασμό που σου προκαλεί αυτό το γεγονός, σε παρακινεί να θες και εσύ να πετύχεις ακόμα περισσότερα και να εξελιχθείς.  

Κίνητρο...
Τι και αν ο προπονητής σου έχει τη γνώση, τι και αν εξελίσσεται… τι αξία έχει αν δεν μπορεί να σου δώσει κίνητρο να πετύχεις και εσύ? Να σου δώσει κίνητρο να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο? Καμία! Ο Νίκος είναι εκεί δίνοντας σου το κίνητρο ή αν το έχεις ήδη, είναι εκεί για να στο υπενθυμίζει και να σου δείχνει τον τρόπο να το πετύχεις.

Εμπιστοσύνη...
Θες να νιώθεις πως ο προπονητής σου ξέρει το στόχο σου, τον σέβεται και ξέρει τον τρόπο για να σε φτάσει σε αυτόν? Φυσικά! Θες όμως και να ξέρεις πως θα φτάσετε εκεί με ασφάλεια και με το σωστό τρόπο. Με τον Νίκο δεν αμφιβάλεις ποτέ για τίποτα από τα παραπάνω. Ξέρεις ότι έχει ακούσει το θέλω σου, ξέρεις ότι θα σε πάει σε αυτό και από το σωστό μονοπάτι. Τον εμπιστεύεσαι και πας. 

Πάνω από όλα, έχοντας τον Νίκο δίπλα μου έχω έναν άνθρωπο που σημαίνει πολλά παραπάνω για μένα από τον προγραμματισμό μίας προπόνησης! Μιλώντας μαζί του, διαβάζοντας τα άρθρα του, μπαίνοντας λίγο στη νοοτροπία του προσπαθώ να κρατήσω ότι βλέπω αξιόλογο.

Παρατηρώ έναν άνθρωπο να κάνει αυτό που αγαπά με αφοσίωση και σεβασμό και μου υπενθυμίζει πως μόνο με αγάπη, δουλειά και γνώση μπορείς να πετύχεις (και η επιτυχία δεν έχει ίδιο ορισμό για όλους)! Κλαίρη Σαμίου Marketing Manager & Fitness Instructor
Υπήρξα στο παρελθόν για χρόνια αθλήτρια της ρυθμικής (5-11 ετών) και της πετοσφαίρισης (11-23 ετών), ενώ τώρα εργάζομαι ως personal trainer. Έχω περάσει λοιπόν, από τα χέρια πολλών προπονητών και τώρα πλέον συνεργάζομαι με αρκετούς και γνωρίζω ακόμα περισσότερους. Αποφάσισα να ξεκινήσω προπόνηση με τον Νίκο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί ενώ “ίσιωνα” όλους τους άλλους, τον εαυτό μου τον είχα παραμελήσει. Από τον πρωταθλητισμό εκτός από πολλές υπέροχες αναμνήσεις και εμπειρία, έχω “φορτωθεί” και με κάποια μυοσκελετικά “κουσούρια” (χειρουργημένο γόνατο για χιαστούς και μηνίσκο, τενοντίτιδα στον ώμο, 2 κήλες στην οσφυική μοίρα και άλλα πολλά). Όλα αυτά λοιπόν, χρίζουν προσοχή και συνέπεια στην ενδυνάμωση για να μπορώ να ανταπεξέρχομαι στην καθημερινότητα της δουλειάς μου και όχι μόνο. Ο δεύτερος λόγος είναι ο ίδιος ο Νίκος... Στις συζητήσεις μας πάνω στα θέματα προπονητικής οι γνώσεις του και το πάθος του να εμβαθύνει στα πάντα με εξίταραν και μου προκάλεσαν την επιθυμία να με προπονήσει. Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ είναι ότι θα αποτελέσει και κίνητρο για μένα να θέλω να γίνω καλύτερη.. Και δεν εννοώ μόνο στην προπόνηση.. Αλλά και στη δουλειά μου.. Αποτελεί πηγή έμπνευσης και ενέργειας!! Παρόλο που το χρονικό διάστημα που με προπονεί είναι μικρό, νιώθω το σώμα μου να “ξυπνάει” και να “θυμάται” τις καλές εποχές του!! Εκτός όμως από εξαιρετικός προπονητής, ο Νίκος είναι ένα υπέροχο πλάσμα! Φιλότιμος, θετικός, με πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη! Και επειδή θα μπορούσα να γράψω κατεβατά ολόκληρα, θα κλείσω μόνο με αυτό.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Αλίκη Ζωγράφου - Personal Trainer

Τον Νίκο τον γνώρισα πριν από 6 χρόνια, γεγονός καταλυτικό για να αλλάξω τη γνώμη μου για τους Έλληνες γυμναστές. Μετά από –μη συνεχή­ παρουσία σχεδόν 30 χρόνων σε αθλητικούς χώρους και γυμναστήρια (ενόργανη γυμναστική, στίβο, πολεμικές τέχνες, τέννις κ.α), η εντύπωση που είχα για τους Έλληνες γυμναστές ήταν επιεικώς άθλια. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τα χρόνια που προανέφερα γνώρισα και κάποιους ξένους προπονητές και η σύγκριση ασφαλώς ήταν αναπόφευκτη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες γυμναστές ενδιαφέρονται για την εξωτερική εικόνα τους – αυτό που «πουλάει» προς τα έξω­ και όχι για την ουσία αυτού που σπούδασαν (;).

Όταν, λοιπόν, διάβασα το βιογραφικό του Νίκου έμεινα έκπληκτος και αναρωτήθηκα: «Αυτός ο τύπος ξέρει να πουλά καλά τον εαυτό του ή παίρνει ληγμένα; Και μετά από όλα αυτά που έχει κάνει άφησε την Αμερική και ήρθε να δουλέψει στην Ελλάδα ; ».

Αργότερα, μάλλον πολύ αργότερα, κατάλαβα ότι αυτό το βιογραφικό που είχα δει 2 χρόνια πριν είχε μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Ο Νίκος είχε γράψει ένα βιογραφικό πολύ κατώτερο των δυνατοτήτων του.

Δεν ξέρω ποιόν θεωρείτε καλό γιατρό. Εγώ πιστεύω ότι καλός γιατρός είναι αυτός που γνωρίζει φαρμακολογία, είναι συνεχώς ενημερωμένος γύρω από τις εξελίξεις της επιστήμης του και έχει άριστη επικοινωνία με τον πελάτη του. Αυτό ακριβώς κάνει ο Νίκος: μελετά συνέχεια, παρακολουθεί τις εξελίξεις και το κάθε πρόγραμμα εκγύμνασης που εφαρμόζει σε κάθε πελάτη είναι πραγματικά μοναδικό. Η προπόνηση μαζί του ­ εκτός από μοναδική εμπειρία με σπουδαία αποτελέσματα­ είναι πάνω από όλα διασκέδαση.

Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια κατέληξα μαζί του. Αφού συνεχίζει να παραμένει κοντά μας …ε παίρνει ληγμένα!!

Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Πολιτικός μηχανικός

Με στοιχεία όπως η ακεραιότητα, η τελειότητα αλλά και λίγη τρέλα το σίγουρο είναι πως ποτέ δεν βαριέσαι να κάνεις προπόνηση με αυτόν τον τύπο (ένα πολύ βασικό ζήτούμενο για μένα, όσον αφορά στο θέμα γυμναστήριο και προπόνηση)! Είτε γιατί πάντα επιφυλάσσει «κρυμμένους άσους στο μανίκι» για να διατηρεί αμείωτο το κίνητρο και το ενδιαφέρον σου είτε γιατί είναι έτοιμος να σε ενθαρρύνει να ξεπεράσεις τα όριά σου. Κάνω προπόνηση με τον Νίκο τα τελευταία 5 χρόνια κατά τα οποία κατόρθωσε να αλλάξει το μυαλό και το σώμα μου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τον γνώρισε και –για να λέμε την αλήθεια­ δεν είμαι καθόλου εύκολη περίπτωση! Λόγω διαφόρων προβλημάτων (εξάρθρωση ώμου, μεταλλικές βίδες στον αστράγαλο, κήλη στη μέση) θεωρούσα αδύνατο να γυμναστώ. ‘Ομως, με τις άρτιες γνώσεις του, ο Νίκος διαμόρφωσε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για μένα και ειλικρινά μου άλλαξε τη ζωή!

Integrity, excellence and a bit crazy, you really never get bored training with that guy (a huge thing for me when it comes to training and going to the gym). Either cause he is throwing training “Aces” that he always keeps hidden in his sleeves to keep you interested and motivated or because he is there to pick you up and push you beyond the limits like a good drill sergeant! I have been training with Nick for 5 years now, during which he managed to change my body and my mind. I consider myself fortunate to have met Nick and let me tell you I am NOT AN EASY case!! Due to all my physical problems (dislocated shoulder, metal screws in my ankle, herniated lower back) I thought exercising was out of the question. However, Nick with his impeccable expertise and knowledge crafted a specialized training regime for me and he honestly transformed my life!

Κίμων Φιορέτος - Actor
'Οταν γνώρισα το Νίκο είχα στο μυαλό μου πολύ συγκεχυμένα τους στόχους μου για την προπόνηση και το σώμα μου. Συζητήσαμε για λίγο και -χωρίς να με γνωρίζει καθόλου- ενδιαφέρθηκε πραγματικά να ακούσει αυτό που προσπαθούσα να πω και να καταλάβει ποιό ακριβώς ήταν το ζητούμενό μου. Αυτό με βοήθησε αρκετά στο να αποκτήσω μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.

Προσωπικά, θεωρώ το πιο ενδιαφέρον σημείο τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος προσεγγίζει την προπόνηση. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι -το οποίο ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει πολλά αντιλαμβάνεται πόσο άρτιο είναι- μεγάλη σημασία έχει η διάθεση, η ψυχολογία του. Περισσότερο από όσα διδάσκει σε κάποιον η προπόνηση με το Νίκο, η οποία είναι άψογα δομημένη σε στάδια μάθησης/ κατανόησης/εκτέλεσης, αξίζει να σημειωθεί η ψυχολογική υποστήριξη την οποία παρέχει.

Ο Νίκος δεν κάνει απλώς μία προπόνηση. Δεν αντιμετωπίζει τη δουλειά του διεκπεραιωτικά και δεν επαναπαύεται στα όσα ήδη γνωρίζει. Ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτόν που προπονεί, τον βοηθά να πιστέψει στο στόχο του και κάνει τον αθλούμενο να αποδίδει 100% με την ενέργεια που μεταδίδει. Κάθε στιγμή στο γυμναστήριο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία κατά την οποία έμαθα πολλά, δυσκολεύτηκα αρκετά, πίεσα τον εαυτό μου και εκτίμησα το πόσο σημαντικό είναι να πιστεύει κάποιος σε σένα και να κάνει τους στόχους σου δικούς του. Το να έχω απέναντί μου έναν προπονητή με άριστες γνώσεις και συνεχή διάθεση για βελτίωση της κάθε προπόνησης ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Το να έχω απέναντί μου έναν προπονητή ο οποίος πιστέυει σε μένα και προσπαθεί διαρκώς να με εμπνέει και να με παρακινεί να ξεπεράσω τον εαυτό μου, ήταν πραγματικά πολύτιμο. Σ'ευχαριστώ πολυ. Κωνσταντίνα Χριστοδούλου