Ο χρόνος είναι χρήμα

  
Μια ερώτηση που μου κάνετε παρά πολλοί μαθητές μου είναι πόσο να χρεώσετε τις υπηρεσίες σας. Έχω αντιληφθεί και ακούω διάφορες ιστορίες οι οποίες με στεναχωρούν ιδιαίτερα. Από τιμές εξωφρενικά χαμηλές και υπηρεσίες δωρεάν ώστε ο κόσμος να βλέπει ότι υπάρχει πελατεία, μέχρι εξωφρενικά υψηλές. Δεν κρίνεται η ποιότητα πάντα από την ποσότητα. Να είσαι ειλικρινής με το πώς αξιολογείς τον εαυτό σου. Τι αξίζεις και τι προσφέρεις. Μετά από αυτόν τον πρόλογο θέλω να παραθέσω κάποια στοιχεία που ίσως σε βοηθήσουν. 

1. Μάθε τι “βαστάει” η αγορά. Πόσο δίνουν ή είναι διατεθημένοι να δώσουν όσοι θέλουν να κάνουν personal training κατά μέσο όρο. Να είσαι σίγουρος ότι θα έχουν κάνει την έρευνα τους οι ίδιοι. Το που θα κυμανθείς έχει να κάνει με το #2. Να θυμάσαι ότι ανάλογα την χώρα, την πόλη ή την περιοχή, αλλάζει το βιοτικό επίπεδο. Όταν ο κατώτατος μισθός σε μια χώρα είναι 1,000€ και σε άλλη είναι 380€ καταλαβαίνεις ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και σε περιοχές μέσα στην ίδια χώρα. Δύσκολο να ζητήσεις τις τιμές που υποστηρίζονται σε βόρεια ή νότια προάστια σε μια φτωχογειτονιά στο κέντρο της Αθήνας. 

2. Ποιότητα και εύρος γνώσεων. Μπορεί απλά να έχεις τελειώσει μια ιδιωτική σχολή που διαρκεί κάποια Σαββατοκύριακα ή να έχεις μέχρι και μεταπτυχιακό σε σχετικό τομέα της γυμναστικής. Έχεις προχωρημένα πτυχία και πιστοποιήσεις; Εμπειρία στην προπονητική; Τι ακριβώς έχεις να προσφέρεις; Τι σε βάζει πάνω από το σύνηθες; Τι σε κάνει καλύτερο από κάποιον άλλο; Μικρή παρένθεση: Το personal training δεν είναι μόνο το personal κομμάτι. Τι εννοώ; Κρατάς αναλυτικά στοιχεία των προπονήσεων σε κάθε πελάτη; (Μπορώ να μετρήσω στα δάχτυλα του ενός χεριού γυμναστές οι οποίοι έχουν μαζί τους χαρτί με κάποιο πλάνο ή να σημειώνουν το οτιδήποτε.) Εκτός και αν έχεις βιονική μνήμη. Παίρνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις (παλμούς, πίεση, περιφέρειες, ποσοστό λίπους κλπ); Επικοινωνείς με τον πελάτη σου εκτός γυμναστηρίου; Του μαθαίνεις πώς να προπονείται; Πώς να κάνει καλύτερες επιλογές γενικά; Να είναι αυτόνομος; 
Τι αποτελέσματα είναι γνωστό ότι φέρνεις; Αν επανηλειμμένα μπορείς να φέρεις μετρήσιμα αποτελέσματα, είτε αυτό σημαίνει να αλλάξεις την σύσταση σώματος σε έναν άνθρωπο (και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα) μέχρι να τον κάνεις να κινείται και να νιώθει καλύτερα, αυτό και μόνο αλλάζει τα δεδομένα. Όλα αυτά βεβαια μην ξεχνάς ότι συνδέονται άμεσα με το #1: Μπορεί να αξιολογείς ότι με τις σπουδές, την εμπειρία σου και αυτό που προσφέρεις, αξίζεις 100€ το μάθημα. Μπορεί πράγματι να το αξίζεις. Αν δεν υπάρχει όμως το κοινό που θα σου δώσει αυτά τα χρήματα, απλά δεν θα έχεις δουλειά. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που οι πελάτες δεν ζητάνε πιστοποιήσεις ή δεν έχουν σοβαρά κρητήρια επιλογής, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Και τώρα ειδικά, στην Ελλάδα της κρίσης. Είναι όλα θέμα ισορροπίας. 

3. Μέρος προπόνησης. Πού θα γυμνάσεις τον πελάτη σου; Σε δικό σου γυμναστήριο; Στο σπίτι του; Θα είναι σε απομονωμένο χώρο ή μαζί με άλλους; Αν τον γυμνάσεις σε κάποιο γυμναστήριο θα κρατήσει κάτι από εσάς κάθε φορά που κάνετε προπόνηση; Θα σας ζητήσει συνδρομή; 
Πόσο θα χρειαστεί να ταξιδέψεις για να κάνετε προπόνηση; Σκέψου τα έξοδα μεταφορά σας και την ώρα σας. Ακούγεται cliche αλλά ο χρόνος είναι χρήμα, ειδικά όταν δουλεύεις με την ώρα. 

4. Ώρα προπόνησης. Τι ώρα σου ζητάει μάθημα ο πελάτης; Υπάρχουν ώρες χαλαρές και ώρες αιχμής. Είτε ζεις στην Ελλάδα είτε στην Αμερική (πίστεψε με ήμουν 16 χρόνια εκεί) είναι το ίδιο μοτίβο. Ο περισσότερος κόσμος ή θα κάνει προπόνηση πριν πάει στην δουλειά του το πρωί (6-9) ή μετά τις 6 μμ πάνω κάτω. Θα μπορούσες να χρεώσεις και μιάμιση φορά παραπάνω σε ώρες αιχμής από ότι σε χαλαρές ώρες. Έτσι δίνεις κίνητρο στους πελάτες σου να προσπαθήσουν να έρθουν τις χαλαρές ώρες αποσυμφορίζοντας το πρόγραμμά σου. 

5. Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι να δουλεύεις 40 ώρες την εβδομάδα. Όπως όλος ο κόσμος σε μια σταθερή δουλειά εξάλλου (φυσικά είναι πολύ περισσότερο από 40 ώρες). Όταν (στο εύχομαι) φτάσεις να “γεμίσεις” τις ώρες σου, μπορείς να αρχίσεις να διαπραγματεύεσαι – προς το ανώτερο – τις τιμές σου. 

6. Τέλος, μπορείς να πρόσφερεις πακέτα. Με τα παραπάνω δεδομένα σκέψου πόσο αξιολογείς μια μεμονωμένη προπόνηση. Από εκεί μπορείς να προσφέρεις εκπτωτικά πακέτα συνεδριών που θα προπληρώνει ο πελάτης. Για παράδειγμα 10,20,30 κλπ. Ανάλογα με το μέγεθος μπορείς να δίνεις και την ανάλογη έκπτωση. Με αυτό τον τρόπο δίνεις κίνητρο στον πελάτη να πραγματοποιήσει αυτό που έβαλε στόχο να κάνει. Εδώ φυσικά σκέψου πόσο θα ήθελες να είναι η κατώτερη τιμή που θα άξιζε να βγαίνει ανά προπόνηση, καθώς και τη μέγιστη διάρκεια του κάθε πακέτου. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *