ΤΥΧΑΙΕΣ (Welcome I suppose) ΣΚΕΨΕΙΣ

«Το μοντέλο είναι ελαττωματικό»

Έχω ένα ελάττωμα. Όχι ένα. Πολλά.

Το κυριότερο είναι ότι είμαι τελειομανής. Και όπως λέει το ρητό “το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού” ή του πολύ καλού. Παρ’ το όπως θες. Όπως και να έχει, ισχύει. Από hobby μέχρι σπουδές και δουλειά, από τότε που με θυμάμαι, έχω χάσει πολύτιμο χρόνο.

Όταν είσαι μικρός νομίζεις ότι αυτό δεν είναι και κάτι πολύ τραγικό. «Έχω όλη τη ζωή μπροστά μου» σκέφτεσαι. Περνά ο καιρός και μια μέρα συνειδητοποιείς ότι ο χρόνος είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό (μα πόσο κλισέ ακούγεσαι ρε Νίκο – αυτή είναι όμως η αλήθεια)!

Οι λόγοι ήταν 2:

1. Ποιότητα
Ποτέ δεν ήμουν ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Συγνώμη, ας το αναδιατυπώσω. Ποτέ δεν ήμουν αρκετά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Πάντα θα μπορούσε να βελτιωθεί. Κάτι. Κάπως. Με αποτέλεσμα να σπαταλάω πολύτιμο χρόνο και γιατί; Για ένα αποτέλεσμα για το οποίο η επιπλέον αυτή προσπάθεια δεν δικαιολογούσε την καθυστέρηση.*

2. Κριτική
Φόβος ότι άλλοι θα σε κρίνουν όσο αυστηρά κρίνεις εσύ τον ίδιο σου τον εαυτό. Από παρουσιάσεις στο Πανεπιστήμιο μέχρι σεμινάρια σε διάφορους φορείς, ποτέ δεν ήμουν «έτοιμος». Αποτέλεσμα; Παρατάσεις, στρες και άγχος. Και για ποιόν λόγο; Για κάτι που τελικά κάνεις πολύ καλά. Όπως με είχε ρωτήσει κάποτε ένας Αμερικανός συνάδελφος: «φοβάσαι την επιτυχία;». Αν είχα συνεχίσει έτσι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα διάβαζες αυτό το blog αυτή τη στιγμή!!

Τι κρύβει το μέλλον;

Δεν θα πω ψέματα. Δεν έχω την απάντηση. Ανησυχώ για το μέλλον (και οι δικοί μου επίσης!). Ασκώ ένα επάγγελμα το οποίο ενώ αποτελεί λειτούργημα αντιμετωπίζεται ως «αεριντζίδικο». Εδώ που τα λέμε υπάρχει λόγος γι αυτό. Πολλοί γυμναστές και personal trainers είτε δεν έχουν τη σωστή κατάρτιση και τις ανάλογες γνώσεις για να ασκήσουν το επάγγελμα είτε το διάλεξαν για τους λάθος λόγους (ίσως για το personal κομμάτι και όχι το training). ‘Η ακόμα χειρότερα και τα δύο.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σωστοί και πολύ καλοί επαγγελματίες στο χώρο. Όπως, επίσης, δε σημαίνει ότι μια σωστή και ολοκληρωμένη προπόνηση δεν είναι και λειτουργική και λειτούργημα.

Μηχανή Κίνησης

Σκέψου τι είσαι για μια στιγμή. Ως οργανισμός. Σε μερικούς δεν θα αρέσει αυτό που θα πω, ενδεχομένως.

Είμαστε ένα μάτσο κόκαλα και μύες. Μια μηχανή φτιαγμένη για να κινείται. Μύες που ασκούν δυνάμεις πάνω σε μοχλούς (κόκαλα) για να παράγουν κίνηση. Και όλο αυτό είναι εφικτό μέσω του νευρικού συστήματος που δίνει τις εντολές σε συνδυασμό με το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Είσαι φτιαγμένος για να κινείσαι. Όχι για να κάθεσαι.

Ελπίζω να μην το διαβάσει η Εκκλησία αυτό το blog γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα κλείσει πριν καλά καλά αρχίσει! Πλέον, όμως, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ως επί το πλείστον μόνο αυτό. Και γύρω μας φαίνεται ότι όλα συνωμοτούν για να κάνουν την ακινησία ακόμα πιο εύκολη. Αυτοματισμός σε όλα και υπέρβαροι παντού. Αδρανείς, υπερτροφικές μαϊμούδες.

Είπα ότι θα κρατήσω σύντομο το πρώτο άρθρο. Σύντομο γιατί η φλυαρία κουράζει. Είμαστε του γρήγορου και του άμεσου. Ακόμα και στο διάβασμα! Γιατί τα λέω όλα αυτά; Τα ξέρεις ήδη, είπες. Παρόλα αυτά οι πιο πολλοί (κοίτα γύρω σου) δεν κάνουν τίποτα γι αυτό. Και ο λόγος; Διότι οι αρνητικές επιπτώσεις της αδράνειας δεν είναι πάντα άμεσες ούτε απαραιτήτως εμφανείς. Πάρε παράδειγμα το τσιγάρο. Φαινομενικά όλα είναι καλά, ασχέτως αν από μέσα επωάζει μια καταστροφή.

GET IN OR GET OUT

Είμαι άνθρωπος με άποψη αλλά όχι απόλυτος. Αν δεν συμφωνείς μαζί μου θέλω να το ακούσω. Αν με πείσεις θα αλλάξω γνώμη. Αυτό το κάνω συχνά. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις. Αν όμως δεν σε ενδιαφέρει το fitness δεν έχεις δουλειά να διαβάσεις αυτό το blog, πόσο μάλλον να κάνεις κριτική.
Είτε είσαι απλός αθλούμενος είτε είσαι trainer/coach ελπίζω να πάρεις κάτι από εδώ αλλά μην ξεχάσεις να μου δώσεις κάτι κι εσύ. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μοιράζεσαι τη γνώση. Αν όλοι δίναμε ανοιχτόκαρδα όσα έχουμε να δώσουμε χωρίς ματαιοδοξία και την προσωπική ανάδειξη ως αυτοσκοπό, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

*(Στην προπονητική αυτό το φαινόμενο ονομάζεται capping. Μικρά κέρδη (προπονητικά) απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια χωρίς να είναι απαραίτητα για την επιτυχία του προγράμματος.)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *