“Keto diet isn’t ideal for building muscle”

Τέλος. 

Η κετογενική διατροφή (υψηλά λιπαρά, μέτρια πρωτεΐνη, πολύ χαμηλοί υδατάνθρακες) έχει βρεθεί ότι βοηθά σε:

* Νευρολογικές ασθένειες (Alzheimer’s, Parkinson’s, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτισμό, καρκίνο του εγκεφάλου). Ο μηχανισμός δεν είναι ακόμα γνωστός αλλά φαίνεται πως η keto  έχει τη δυνατότητα να προστατεύει το νευρικό σύστημα. 

* Ακμή 

* Τύπου ΙΙ διαβήτη (έχει αποδειχτεί τόσο αποτελεσματική, που σε μερικές περιπτώσεις, η χορήγηση ινσουλίνης μπορεί να σταματήσει να λαμβάνεται μετά από μερικές εβδομάδες) 

* Καρκίνο

 Αν όμως είσαι υγιής, «στα κιλά σου», ενεργός,  και θέλεις να αυξήσεις τη μυική σου μάζα, η κετογενική διατροφή δεν είναι για σένα. Κατανάλωσε υδατάνθρακες. 

Διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε λιπαρά και με πρωτεΐνη τέτοια που να ταιριάζει στο σωματικό σου βαρος, είναι μια καλή φόρμουλα.

Γίνε σκεπτικός στις «fad» διατροφές. Ειδικά διατροφές της μόδας που έχουν να κάνουν με κάποιο μακρομόριο (υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνη). 

Πχ το 90’ ήταν της μόδας διατροφές με χαμηλά λιπαρά. Αντίθετα στις μέρες μας, είναι στη μόδα διατροφές με υψηλά λιπαρά, όπως keto, paleo, και σε μερικά χρόνια θα είναι σίγουρα κάτι αλλο. 

Ο λόγος που θα πρέπει να είσαι σκεπτικός, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται απλά για ένα καλό marketing και τίποτα άλλο. Αλλαγές που θα τραβήξουν τη προσοχή του κοινού. 

Η αλήθεια είναι ότι στη βάση μιας καλής διατροφής είναι οι θερμίδες. Διάβασε ξανά – Οι θερμίδες. Ο λόγος που όλες οι διατροφές αυτές δουλεύουν, είναι γιατί τελικά μείωσαν τη θερμιδική πρόσληψη και όχι γιατί άλλαξαν κάποιο μακρομόριο ή απέκλεισαν κάτι άλλο (βλέπε γλουτένη). 

Φυσικά «keto» και «paleo» ακούγεται πολύ πιο σέξυ από το «να φας λιγότερο». Ο κόσμος θέλει το διαφορετικό, κάτι που δεν έχει ήδη ειπωθεί, κάτι που έχει κάποια ενδιαφέρουσα απόκλιση απο το κλασικό, το βαρετό. 

Γίνε λοιπόν σκεπτικός σε ό,τι ακούς και διαβάζεις. Είτε έχει να κάνει με προπόνηση είτε με διατροφή. Κάνε αυτό που ταιριάζει σε σένα και τον τρόπο ζωής σου. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *