Κοιλιακοί. Μια δυνατή γέφυρα.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τους κοιλιακούς σαν ένα επίτευγμα  – κάτι που πήρε ώρες στο γυμναστήριο και χρόνια πολύ προσεκτικής διατροφής για να το κατορθώσεις. Αλλά ξέρουμε (;) και πολλούς αθλητές elit επιπέδου που κάνουν τα παραπάνω και έχουν κοιλιακούς που θα μπορούσες να τους δεις μόνο….στη φαντασία σου. Γνωρίζουμε και άλλους  που κάνουν απο λίγο εως καθόλου στοχευμένη άσκηση και έχουν πολύ καλά διαμορφωμένους κοιλιακούς.

Πάρε για παράδειγμα τον ανηψιό μου. Εδώ 8 χρονών, ενεργός αλλά χωρίς  υπερβολές και χωρίς καμία στοχευμένη άσκηση για κοιλιακούς.

Ποιός είναι ο συνδετικός κρίκος; Γονίδια. Κάποιοι, όπως υπερ-δραστήρια παιδιά και μερικοί  τυχεροί ενήλικες έχουν απο φυσικού πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους . Αν δεν υπάρχει τίποτα να κρύβει τους κοιλιακούς σου δεν χρειάζεται πολύ δουλειά για να να τους κάνεις να ξεχωρίσουν. (Να σημειώσω ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά λίπους σε νούμερα να κρατάει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, συνήθως άντρες).

Η άλλη όψη του νομίσματος: Κάποιοι αθλητές οι οποίοι είναι αντικειμενικά σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, έχουν θολωμένους κοιλιακούς. Οι κοιλιακοί τους παρόλο που δεν φαίνονται, είναι δυνατοί, αποδοτικοί και λειτουργικοί και το λίπος δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Αντιθέτως αθλητές εμμονικοί με την selfie-επιπέδου persona τους, μπορεί να καταλήξουν να θέσουν σε μειονεκτική θέση την απόδοση τους όταν αρχίσουν να τρώνε και να προπονούνται σαν bodybuilders αντι σαν αθλητές, χάνοντας πιθανώς ταχύτητα στο βωμό του να δείχνουν “ωραίοι” για την κάμερα.

Όλοι μας νομίζω συμφωνούμε ότι η προπόνηση κοιλιακών είναι σημαντική. Αλλά η συμφωνία σταματάει εκεί. Τι ασκήσεις, όγκο προπόνησης, συχνότητα; Το βασικότερο κατά τη γνώμη μου δεν είναι τι πιστεύει ο καθένας αλλά τελικά τι κατορθώνουμε! Καταλήγουμε με αρκετά δυνατούς ΚΑΙ λειτουργικούς κοιλιακούς; Μάλλον όχι. Βλέπω πολλές χάρτινες τίγρεις – άτομα με απίστευτες γνώσεις αλλά με λίγα θετικά αποτελέσματα.

Με τι στόχο γυμνάζεις τους κοιλιακούς σου; 

Το μεγαλύτερο (μακράν) ποσοστό όσων προπονούνται με αντιστάσεις έχουν την εμφάνιση ως στόχο (ειδικά όσον αφορά τους κοιλιακούς). Δεν ξέρω βέβαια αν ο υψηλός όγκος προπόνησης που παρατηρώ θα δώσει απαραιτήτως και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι το λίπος στην κοιλιακή χώρα θα καλύψει την πολυπόθητη εξάδα (six pack). Εκτός αν πιστεύεις ότι κάνοντας κοιλιακούς θα κάψεις τοπικά εκεί και το λίπος. Μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αν έχεις κάποια άλλη θεωρία είμαι ανοιχτός σε προτάσεις! Παρόλ’ αυτά, πρέπει να ομολογήσω ότι δυνητικά θα υπάρχει μια καλυτέρευση στην εμφάνιση. Εντέλη, το να γυμνάζεις τους κοιλιακούς γι’ αυτό το λόγο είναι απόλυτα αποδεκτό και σίγουρα πολύ καλύτερο απο το να μην τους γυμνάζεις καθόλου!

Ξέρεις/έχεις σκεφτεί όμως ποτέ ποια είναι η βασική λειτουργία των κοιλιακών; Αν σκέφτηκες κάμψη κορμού είσαι σωστός στο ότι είναι μια απο τις λειτουργίες αλλά όχι η βασική. Οι κοιλιακοί είναι κατεξοχήν μύες που σταθεροποιούν. Η λειτουργική ανατομία έχει δείξει οτι η κύρια λειτουργία των κοιλιακών είναι να αποτρέψουν κίνηση. Και λέγοντας κίνηση εννούμε έκταση, κάμψη, πλάγια κάμψη και στροφή.

Μέση Λύση στην ανατομία

Οι μύες που βρίσκονται πιο κοντά στο δέρμα έχουν ονομαστεί ως επιφανειακοί/ευρύτεροι κινητικοί μύες. Ο ορθός κοιλιακός [1] για παράδειγμα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Σημαντικός περισσότερο στην εμφάνιση αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στην αθλητική απόδοση αλλά ίσως είναι ο πιο ασήμαντος όσον αφορά τη σταθερότητα της οσφυϊκής σου μοίρας και τον έλεγχο στροφικών κινήσεων. Η κύρια λειτουργία είναι η κάμψη της σπονδυλικής στήλης αμφίδρομα (situp and reverse situp).

Ο έξω λοξός [2] που βρίσκεται στο πλάι του ορθού είναι ο πιο πλατύς μύς στο σώμα σου. Δουλεύει μαζί με τον έσω λοξό [3] που βρίσκεται κάτω από αυτόν. Ο τελευταίος ανοίκει στην ομάδα των ευρύτερων σταθεροποιητών που κύρια λειτουργία τους είναι η παραγωγή ροπής και ο πλειομετρικός  έλεγχος της κίνησης. Μαζί με τον ορθό, οι τρεις τους παράγουν πλάγια κάμψη καθώς και σταθεροποίηση στη μέση και στροφή.

Ο εγκάρσιος κοιλιακός [4], (μαζί με πολυσχιδή, πυελικό έδαφος και διάφραγμα) ανοίκει στην κατηγορία που ονομάζεται τοπικοί σταθεροποιητές και βρίσκεται κάτω απο τους πλάγιους [2,3]. Είναι αυτοί που διατηρούν την σταθερότητα της οσφυϊκής μοίρας και την ουδέτερη θέση αυτής παρέχοντας προστασία και στήριξη. Εμφανισιακά ο εγκάρσιος, αποτρέπει τα εσωτερικά σου όργανα να πιέζουν προς τα έξω την κοιλιά σου οπότε μπορεί να βοηθήσει στο να την κάνει να φαίνεται πιο επίπεδη.

Όπως αναφέρει και η Shirley Sharman στο καταπληκτικό Diagnosis and Treatment of Movement Impairement Syndromes, “στις πιο πολλες δραστηριότητες, ο κύριος ρόλος των κοικλιακών είναι να παρέχουν ισομετρική υποστήριξη και να να ελαχιστοποιήσουν τη στρέψη στον κορμό.

Ένα μεγάλο ποσοστό απο τα προβήματα στη μέση συμβαίνουν επειδή οι κοιλιακοί δεν διατηρούν κοντρόλ στη στρέψη μεταξύ της πύελου και της σπονδυλικής στο επίπεδο Ο5-Ι1. Επιπλέον δεν αποτρέπουν την υπερβολική πρόσθια κλίση της πυέλου (λόρδωση) σε δραστηριότητες/κινήσεις που εμπλέκουν την μυϊκότητα του κάτω κορμού.

Αντιθέτως, η υπερβολική ενεργοποίηση των κοιλιακών, ακαμψία και βράγχυνση των κοιλιακών συνεισφέρει σε οπίσθια πυελική κλίση και κάμψη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στύλης”.

Και συνεχίζει, “λόγω της ευρείας προβολής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολλοί εκτελούν διάφορες παραλαγες απο ροκανίσματα και situps με αποτέλεσμα ο ορθός κοιλιακός να ειναι ο κυρίαρχος κοιλιακός μύς. Η έρευνα του  Juker δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ενεργοποίηση του ορθού (68%) κατά την εκτέλεση situps απ’ότι στον έξω πλάγιο (19%) και έσω πλάγιο  (14%).  Η κυριαρχία του ορθού κοιλιακού πολλές φορές αποτρέπει την συμμετοχή των πλάγιων, ειδικά του έξω πλάγιου. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της καλυτέρευσης της απόδοσης του ορθού και όχι των πλάγιων είναι ότι ο ορθός δεν μπορεί να παράγει/αποτρέψει στρέψη, και η ακαμψία/βράγχυνχη αυτού συνισφέρει σε θωρακική κύφωση”. (1,2)

Οι 4 πτυχές της δημιουργίας πραγματικής δύναμης στον πυρήνα

Να ξεκαθαρίσω ότι όταν μιλάμε για τον πυρήνα (γνωστό σε πολλούς ως core) δεν αναφερόμαστε μόνο στους κοιλιακούς/ραχιαίους. Μύες της άνω και κάτω πλάτης, γλουτοί, και οπίσθιοι μοιριαίοι είναι όλοι μέρος του πυρήνα. Προπόνηση core λοιπόν δεν σημαίνει μόνο προπόνηση κοιλιακών.

Προπονητικά, πριν αρχίσω να αφιερώνω χρόνο σε άλλες πιο “κινητικές” λειτουργίες του πυρήνα προσπαθώ να “χτίσω” την πυραμίδα της πραγματικής δύναμης αυτού. Voilà οι Loch Ness ασκήσεις του κορμού (και να μου πεις ότι τα έχεις δει, πάλι δεν θα σε πιστέψω):

Αναπνοή. Η βάση της πυραμίδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) είναι στην κατηγορία “πάτος”. Μόνο και μόνο να μπορείς να κατανοήσεις και να γνωρίζεις ότι υπάρχει η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα σε βοηθήσει ανάμεσα σε άλλα με την δυσκαμψία και την κινητικότητα σου.

Αναπνέουμε πάνω απο 20,000 φορές την ημέρα. Ο περισσότερος κόσμος αναπνέει ρηχά. Αυτού του είδους η αναπνοή, έχει ως αποτέλεσμα την υπερ-χρήση των δευτερευόντων μυών της αναπνοής (όπως ο σκαληνός, στερνοκλειδομαστοεοιδής, ανελκτήρας ωμοπλάτης, και άνω τραπεζοειδής) αντί για το διάφραγμα. Και τι έγινε;;

“◆ Η αυξημένη δραστηριότητα στους αναπνευστικούς μύες και η υπερβολική ένταση μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, και ζάλη.

◆ Η υπερβολική αναπνοή (μικρές, ρηχές αναπνοές) μπορεί να οδηγήσει σε τροποποιημένα επίπεδα κλάσματος διοξείδιου του άνθρακα:οξυγόνο στο αίμα, προκαλώντας αισθήμα άγχους.

◆ Το ανεπαρκές οξυγόνο και η διατήρηση των μεταβολικών αποβλήτων στους μυς μπορεί να δημιουργήσει κόπωση, δύσκαμπτους μύες.

◆ Η ανεπαρκής κοινή κίνηση των σπονδύλων της σπονδυλικής και θώρακα ως αποτέλεσμα ακατάλληλης αναπνοής, μπορεί να προκαλέσει περιορισμούς και ακαμψία των αρθρώσεων.” (3)

Αν η πρώτη σκέψη που σου ήρθε στο μυαλό είναι “και πως θα εντάξω την εκμάθηση της αναπνοής στον ασκούμενο μου ρε Νίκο;” δεν θα είσαι ο πρώτος.  Μια πολύ καλή στιγμή λοιπόν να το κάνεις είναι κατα το ζέσταμα του. Ενώ τον/την έχεις να κάνει foam rolling και διατάσεις (κατέβασε το ebook στην ιστοσελίδα μου για λεπτομέρειες σε διατάσεις και SMR), μάθε τον να μετράει το χρόνο (που θα κρατήσει μια διάταση) σε αναπνοές αντί σε δευτερόλεπτα.  Θα δει πολλά περισσότερα αποτελέσματα έτσι.

Brace/Χόλιασμα – αυτοσχέδιο lingo ενός μαθητή μου ενώ εξηγούσα το “hollow position”. Μου άρεσε,το κράτησα και το χρησιμοποιώ. Επίσης bracing. Αν ήσουν απο αυτούς που παρακολουθήσαν το σεμινάριο μου μαζί με τη Στέλλα Παπαγιάννη θα ήξερες σίγουρα τι εννοώ. Το να μάθεις να κάνεις brace είναι δομικό για πραγματική δύναμη στον πυρήνα σου!! Ο πιο απλός τρόπος να σου δώσω να το καταλάβεις είναι το συναίσθημα και η ακούσια ετοιμασία του σώματος πριν φας μια γερή στο στομάχι!

Ο Bolo Yeung ξέρει από BRACE!!

Γιατί το θές; Σκέψου τον κορμό σου σαν μια κονσέρβα (το περίβλημα είναι οι κοιλιακοί και ραχιαίοι , το καπάκι το διάφραγμα και η βάση το πυελικό έδαφος. Οποιαδήποτε αλλαγή θα αλλοιώσει την δομική ακεραιότητα.

Αν κάποιος εμφανίζει λόρδωση για παράδειγμα, είναι σαν να έχεις πάρει αυτή την κονσέρβα και να την έχεις τσαλακώσει απο την πίσω πλευρά.

Το brace είναι  μια θέση που θα βοηθήσει σε αποφυγή τραυματισμού διατηρώντας την ουδέτερη θέση της σπονδυλικής στήλης κατα την εκτέλεση διαφόρων ασκήσεων ειδικά όταν υπάρχει στρέψη στο ισχίο (σκέψου καθίσματα, άρσεις θανάτου).

Αλλά όχι μόνο. Η λεκάνη πρέπει να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση σε οποιαδήποτε άσκηση εκτελείς. Αν ενεργοποιείς σωστά, ακόμα και όταν κάνεις μια απλή απομονωτική άσκηση όπως πχ εκτάσεις τρικεφάλων σε τροχαλία, θα πρέπει να νοιώθεις τον πυρήνα σου να παίρνει φωτιά!

click στη φωτογρφία για περισσότερα tips!

 

Παράδειγμα brace activation/hollow position 

Αντι-κινητικά μοτίβα. Μην μπερδεύεσαι απο τον τίτλο. Εδώ υπάρχει κίνηση. Όχι στην οσφυική σου μοίρα όμως. Οπως ανέφερα πριν η κύρια λειτουργία των κοιλιακών είναι να αποτρέπουν κίνηση. Αντι-κίνηση λοιπόν. Οι ασκήσεις με τη μεγαλύτερη μεταφορά στην απόδοση και πρόληψη τραυματισμών ανοίκουν σε αυτή τη κατηγορία.

Αυτή η λειτουργικά πολύ σημαντική κατηγορία εμπλέκει όλο τον πυρήνα. Η ιδέα εδώ είναι να χρησιμοποιήσεις τον πυρήνα σαν σταθεροποιητή, μια “κρεμαστή γέφυρα” που συνδέει τον κάτω με τον άνω κορμό. Μόλις εξοικειωθείς με αυτές τις ασκήσεις πιστεύω οτι θα τις απολαμβάνεις περισσότερο απο τις άλλες. Θα δοκιμάσουν την ισορροπία σου και τον συντονισμό σου και με τον καιρό θα βελτιώσουν την απόδοση σου σχεδόν σε ότι κάνεις εντός και εκτός γυμναστηρίου.

Τα 3 βασικά αντι-κηνιτικά μοτίβα είναι:

Αντι-έκταση

Σανίδα και παραλλαγές (χέρια-πόδια)

Αν βαριέσαι τις σανίδες και θες περισσότερη “δράση” κάποιες ασκήσεις που ήδη κάνεις (ίσως) δουλεύουν εξίσου πολύ καλά

και κάτι πιο προχωρημένο:

 

Αντι-στροφή

Αντι πλάγια κάμψη

Πλάγια σανίδα και πλάγια σανίδα με κίνηση (πυρήνας παραμένει σταθερός, κίνηση στα άκρα)

Δες διάφορες σανίδες εδώ σε ένα  βίντεο απο το ebook μου:

4. Μεταφορά βάρους (Loaded carries).  

Ο χαμένος κρίκος. Λίγες ασκήσεις θα δυσκολέψουν τον πυρήνα σου όσο το να κουβαλάς βαριά αντικείμενα. Κάθε βήμα είναι ισορροποία στο ενα πόδι. Θα σε βοηθήσουν με την ορθοσωμία σου. (Δύσκολο να κουβαλάς βαριά αντικείμενα με κακή στάση). Θα σε βοηθήσει στις αναπνοές και στην σταθεροποίηση της ωμικής ζώνης. Παραδείγματα:

Για farmer walk προσπάθησε να σηκώσεις το βάρος σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλτήρες και kettlebells. Game-changer: Το βάρος σου σε κάθε χέρι!

5. Τα  (σημαντικά)  γνωστά υπόλοιπα

Μέχρι τώρα νομίζω ότι έχεις καταλάβει ότι προπόνηση κοιλιακών σημαίνει περισσότερο απο το να κάνεις ροκανίσματα μέχρι να σε πετάξει η καθαρίστρια έξω απο το γυμναστήριο…Μια ολοκληρωμένη προπόνηση κοιλιακών εμπεριέχει τα παραπάνω και τις εξής 4 κινήσεις εκ των οποίων μόνο μια φέρνει λίγο στα αγαπημένα σου ροκανίσματα. Γιατί 4; γιατί αυτές ειναι οι (υπόλοιπες) λειτουργίες των κοιλιακών (μόνοι τους ή με παρέα):

  1. Κάμψη ισχίου Σκέψου την κίνηση που θα έκανες για να γύμναζες χαμηλούς κοιλιακούς. Εδω η λεκάνη στρίβει προς τη σπονδυλική στήλη, φέρνοντας τους μηρούς προς το στήθος.  Θέλουμε ενεργοποίηση των καμπτήρων του ισχίου και των κοιλιακών. Αφότου εκτελέσης άρση ποδιών μην ξεχάσεις να στρίψεις τη λεκάνη προς τα πάνω.
  1. Κάμψη σπονδυλικής στήλης Εδώ έχουμε την αντίθετη τροχιά. Σκέψου θώρακα προς ίσχιο με κάμψη της σπονδυλικής. Οι κλασικοί κοιλιακοί που ξέρεις. Στο κλασικό situp αρκετοί παραπονιούνται ότι πονάει η μέση τους. Οι περισσότεροι απο αυτούς αν παρατηρήσεις προσπαθούν να κάνουν την κίνηση με κάμψη στο ισχίο και όχι στην σπονδυλική στήλη. Αντι για το κλασικο ροκάνισμα της Jane Fonda προσπάθησε να κάνεις όλη την κίνηση. Αν μπορείς να κάνεις 200 κοιλιακούς μάλλον εκτελείς την άσκηση πολύ γρήγορα. Προσπάθησε να ανέβεις σε 5 δευτερόλεπτα και να κατέβεις σε αλλα 5 και πες μου πως νοιώθεις.

3. Πλάγια κάμψη

Όπως λέει και η ονομασία, εδώ προσπαθείς να φέρεις τον ώμο κοντά στην λεκάνη

4.  Στροφή  Βεβαιώσου ότι η στροφή εκτελείται στην θωρακική και όχι στην οσφυική μοίρα. Αποφεύγω την κίνηση της στροφής χαμηλά (Ένα μεγάλο ποσοστό απο τα προβλήματα στη μέση συμβαίνουν επειδή οι κοιλιακοί δεν διατηρούν κοντρόλ στη στρέψη μεταξύ της πύελου και της σπονδυλικής στο επίπεδο Ο5-Ι1.) και παραμένω στα αντικινητικά μοτίβα. Δινητικά αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποια μηχανήματα στροφής κοιλιακών σε καθιστή θέση. Προτείνω:

 

Ερωτήσεις που δεν θα χρειαστεί να ξανα κάνεις:

“Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος στην προπόνηση κοιλιακών;”

Απλά να μην κάνεις!

Το αμέσως επόμενο; να κάνεις ασκήσεις που δεν ταιριάζουν στο επίπεδο σου. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Διάλεξε ένα bodybuilding/fitness περιοδικό και σου βάζω στοίχημα ότι στο άρθρο με κοιλιακούς θα έχουν τις άρσεις ποδιών (hanging leg raise). Είναι μια αρκετά δύσκολη άσκηση να την κατακτήσεις. Μπορεί να πάρει χρόνια για να αποκτήσεις δύναμη στους χαμηλούς κοιλιακούς για να να μπορείς να την εκτελέσεις σωστά ΚΑΙ αποτελεσματικά.

Ο καθένας μπορεί να κρεμαστεί απο το μονόζυγο και να σηκώσει τα πόδια αλλά δεν είναι αυτή η άσκηση. Πρέπει να μπορείς να “rollάρεις” τη λεκάνη σου προς τα πάνω για να ενεργοποιήσεις τους θεμιτούς μύες.

Αν δεν μπορείς θα ήταν πολύ καλύτερο να κάνεις άλλες ασκήσεις που εμπλέκουν κάμψη ισχίου, όπως απο το πάτωμα ή σε επικλινή πάγκο που θα σε προετοιμάσουν για τις πιο δύσκολες παραλλαγές.

Απο την άλλη πλευρά του νομίσματος βλέπω προχωρημένους να χρησιμοποιούν μόνο μηχανήματα ή να κάνουν εκατοντάδες ροκανίσματα. Και αυτό λάθος αν και όχι τόσο σοβαρό (οποιαδήποτε άσκηση κοιλιακών είναι καλύτερη απο το να μην τους κάνεις!!). Αλλά άρχαριες ασκήσεις είναι για αρχάριους. Πρόοδος (βασική έννοια στην προπονητική στην περίπτωση που το είχες ξεχάσει) σημαίνει να κάνεις ασκήσεις που χρειάζονται περισσότερη ισορροποία, συντονισμό, και μυικό έλεγχο.

“Πως μπορώ να κάνω κοιλιακούς χωρίς να ενεργοποιήσω τους καμπτήρες του ισχίου;”

Αν είσαι αρκετά μεγάλος (θα έλεγα του 70 αντε 80) μπορεί και να θυμάσαι ότι το sit up με τα πόδια τεντομένα θεωρείτο η καλύτερη άσκηση ever! Μετά, κάποιες έρευνες κατέληξαν ότι η κίνηση είναι επικίνδυνη επειδή βασίζεται αρκετά στον λαγονοψοΐτη. Ο λαγόνιος και ψοΐτης είναι λεπτόμακροι μύες στο πρόσθιο μέρος της λεκάνης οι οποίοι τραβάνε τα πόδια σου προς τα πάνω, μια κίνηση η οποία ονομάζεται “κάμψη ισχίου”.

Εφ’όσων ο ψοΐτης εκφύεται στην σπονδυλική στύλη στην περιοχή της οσφυικής μοίρας, ο φόβος είναι ότι ασκήσεις οι οποίες περιέχουν αρκετή κάμψη στο ισχίο θα μπορούσαν να “τραβήξουν” την σπονδυλική απο τη σωστή της ευθυγράμιση, με αποτέλεσμα τραυματισμό.

(Οι καμπτήρες του ισχίου βέβαια “τραβάνε” περισσότερο σε ασκήσεις όπως το reverse crunch)

Το μήνυμα εδώ είναι οτι η προκατάλιψη αντι-κάμψης του ισχίου  έχει πάει μακριά απο πρακτικής πλευράς. Οι κοιλιακοί είναι φτιαγμένοι για να δουλεύουν ΜΑΖΙ με τους καμπτήρες του ισχίου και δεν υπάρχει τίποτα εκ φύσεως επικίνδυνο με την κάψη ισχίου.

Δεν είναι οι καμπτήρες του ισχίου επικύνδινοι. Το να μην χρησιμοποιείς το μυαλό σου είναι. Ένας άνθρωπος με υπάρχοντα προβλήματα και πόνο στη μέση ΔΕΝ μπορεί να εκτελέσει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άσκηση κοιλιακών με ασφάλεια. Αν μια άσκηση σε ενοχλεί στη μέση δεν πρέπει να την κάνεις. Αν όχι, και είναι στα “μέτρα” σου τότε είναι μάλλον ασφαλής.

“Μπορώ να κάνω κοιλιακούς στην αρχή της προπόνησης;”

Για κάποιο λόγο (πες το παράδοση, πες το bro science) ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει κοιλιακούς στην αρχή της προπόνησης.

Στην περίπτωση που είναι ο αδύναμος κρίκος πάλι στο τέλος τους αφήνεις; Τι κι αν είναι το κύριο σημείο για μεγιστοποίηση της αθλητικής σου απόδοσης; Πάλι στο τέλος;

Η επαναλαμβανόμενη απάντηση που πέρνω όταν ρωτάω είναι “Μα δεν θα κουράσω τους σταθεροποιούς και ενδοβάθιους και μετά θα είναι επικίνδυνο να κάνω καθίσματα και άρσεις;;” Αυτό μου το λες απο αποδεδειγμένη κλινική έρευνα; εμπειρική σου έρευνα; ή απο ανεκδοτική απόδειξη του χτιστού απο το συνοικιακό σου γυμναστήριο;

Οι δικαιολογίες υποστηρίζουν το κατεστημένο παράδειγμα, τίποτα παραπάνω. Προπόνησε τον πυρήνα σου στην αρχή αν είναι προτεραιότητα για οποιονδήποτε λόγο (ακόμα και ματαιδοξίας). Ο μόνος λόγος που θα τους έβαζα στο τέλος θα ήταν σε προπονήσεις ΜΕΓΙΣΤΗΣ δύναμης που δεν θα ήθελα να κουράσω καθολικά το νευρικό σύστημα πριν τις βασικές μου ασκήσεις. Καμία σχέση με πρόληψη τραυματισμού.

Στόχοι, συχνότητα, φορτίο, σετ, επαναλήψεις

Ανάλογα με το στόχο σου θα πρέπει να δομήσεις και το πρόγραμμα σου. Για παράδειγμα, συντονισμός/σταθερότητα, μέγιστη δύναμη, υπερτροφία, εκρηκτική ταχυδύναμη, αντοχή στη δύναμη θα πρέπει να προσαρμόσεις τις μεταβλητές ανάλογα.  Θα δώσω μόνο μια απο αυτές τις περιπτώσεις:

Αν σε ενδιαφέρει το οπτικό κομμάτι, κράτα τη συχνότητα 3-4 φορές την εβδομάδα στα 3-6 σετ, 10-20 επαναλήψεις με tempo (χρόνο υπο πίεση) του κάθε σετ σε 40-70″

Δοκίμασε αυτό το (πιο advanced) πρόγραμμα

Giant Set 15 επαναλήψεις η κάθε άσκηση με 30” διάλειμμα ανάμεσα στις ασκήσεις. 3 σετ.

Side Raises

5×5 situp (5” άνοδος, 5” κάθοδος)

Weighted Russian twist

Toes to sky

Dead bug

Barbell rollouts

Plate pass

Για να:

  1. Mε συμβουλευτείς
  2. Να προπονηθείς μαζί μου είτε one on one είτε online συμπλήρωσε την ανάλογη φόρμα στο www.nickvardavas.com ή στα social media.

Βιβλιογραφία

  1. Sahrmann, Shirley. Diagnosis and Treatment of Movement Impairment Syndromes. Mosby, 2008.
  2. Juker D, McGill SM, Kropf P, Steffen T. “Quantitative intramuscular myoelectric activity of lumbar portions of psoas and the abdominal wall during a wide variety of tasks”, Med Sci Sports Exerc 30:301, 1998.
  3. Clark, Micheal. NASM Essentials of Personal Fitness Training. Jones & Bartlett Learning, 2017.

 

2 thoughts on “Κοιλιακοί. Μια δυνατή γέφυρα.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *