Ισορροπώντας επιστημονική πληροφορία και εμπειρία. 

IMG_4370

Εχεις σκεφτεί ποτέ “Χρειάζομαι λίγη περισσότερη πληροφορία πριν αρχίσω”, ή “αναρωτιέμαι αν το υποστηρίζει η επιστήμη”

Οπως έχεις παρατηρήσει, πάντα υποστηρίζω την επιστήμη, την έρευνα και πάντα μου αρέσει να τεκμηριώνω ότι λέω. Παρόλαυτα έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ένα κοινωνικό “φορμάρισμα” το οποίο προτείνει ότι ΜΟΝΟ η επιστήμη έχει όλες τις απαντήσεις, μια μόδα που τείνει στην πεποίθηση ότι προσωπική διαίσθηση είναι κατώτερη.

Ξυπνήστε! (αφιερωμένο στα σπασικλάκια του internet) η επιστήμη δεν κραταέι το ΜΟΝΟ κλειδί.

(Θα μιλήσω για έρευνα που αναφέρεται σε προπονητική και όχι σε διατροφή ή ιατρική.)

Τελευταία, βασιζόμαστε στο “τι λέει η έρευνα” ασχέτως αν αυτά που λέει, πρακτικά δεν είναι αυτά που οι καλύτεροι στο είδος τους ανα τον κόσμο ίσως κάνουν.

Πως είναι δυνατόν; Επειδή αν πολλοί αθλητές έχουν αποτελέσματα τα οποία δεν συμβαδίζουν με τα ευρήματα  είναι γιατί αυτό που λέει η έρευνα έχει να κάνει επι το πλείστον με τον group που χρησιμοποιήθηκε για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη έρευνα. Συνήθως αυτο το group είναι πρωτοετείς χωρίς καμία ή ελάχιστη εμπειρία σε προπόνηση στα εκάστοτε ΤΕΦΑΑ ανα τον κόσμο. Και πρωτοετείς να μην ήταν. Ας πούμε ότι είχαν κάνει προπόνηση για 3 χρόνια. Πως υπολογίζεις δεδομένα όπως η διατροφή; Ποιο internal και external validity??

50, 30, ακόμα και πρίν 20 χρόνια το ποσοστό του πλυθησμού που είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο, πόσο μάλλον σε έρευνες ήταν ελάχιστο. Μπορείς να σκεφτείς κάποιον/α απο εκείνη την εποχή που είχε ένα σώμα που θαύμαζες; Φυσικά μπορείς. Κανείς απο αυτούς δεν παράθετε pubmed. Ήταν όλα εμπειρικά.

Οπως έχει γράψει ο David Draper στο εξαιρετικό του βιβλίο Brother Iron, Sister Steel (2001, On Target Publications, CA):

“…Get rid of the notion that you need to know more and more. The learning is in the doing. Muscle and power building are not and need never become brain surgery or astrophysics. Information beyond the ABCs and simple math only leads to confusion, doubt, controversy and frustration. These conditions detract from the wonderful world at hand and confound basic instincts and investigative courage to discover…”

Πρέπει να μάθεις να σκέφτεσαι, να φιλτράρεις, να χρησιμοποιείς το ενστικτο σου, να κρατάς ότι χρειάζεται και να πέρνεις τις ανάλογες αποφάσεις. Αν περιμέναμε να κάνουμε κάτι αφότου το είπε η επιστήμη ακόμα θα ανακαλύπταμε τον τροχό!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *